Thee tip: Japanse Sencha thee bij Oosterse Noedelsalade met garnalen.
Japanse Sencha is een van Naomi‘s (onze huis-theesommelier), lievelings- theeën.
Eerder heb ik al eens Sencha aangeraden als ultieme match voor pasta met tonijn. Diezelfde Sencha laat zich ook gigantisch goed combineren met zo’n beetje alles in deze salade. Het hintje zeelucht in het aroma doet het zo ontzettend goed met bijna alle visgerechten, en dus ook met garnalen.
De smaak van Sencha doet denken aan groene groentes zoals spinazie en groene asperges, en ondersteunt daarmee dus de groentes in de salade. En ik houdt van de combinatie van Japanse thee met Japanse sojasaus.

Sencha, Japan
Sencha is dé thee van het Japanse volk. Sencha wordt gekenmerkt door de hele, niet-gerolde, strookvormige bladeren, die meer zon hebben gehad dan Gyokuru. Deze bladeren staan garant voor een mooie, licht goud-groene drank met een frisse, spinazieachtige geur. De krachtige smaak doet aan noten denken.
Oosterse Noedelsalade met garnalen
Ingrediënten:
- 2 citroenen
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- 3 eetlepels zonnebloemolie + een beetje extra om in te bakken
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 mespuntje gember (je kunt fijngeraspte verse gember gebruiken, of gember uit een potje)
- 100 gram aspergetips
- 370 gram gepelde wokgarnalen
- Een half pakje soba- of woknoedels
- 100 gram babyspinazie
- 1 avocado
- 1 mango
Bereiding:
- maak eerst de dressing. Pers de citroenen uit. Meng het citroensap met de olijfolie, de zonnebloemolie, de sojasaus en de gember. Klop het geheel goed door met een garde of vork.
- Kook de aspergetips 2 minuten in water. Giet af. Doe ze in een kommetje en giet de dressing eroverheen. Laat de asperges een tijdje marineren in de koelkast. Ga intussen verder met de dressing.
- Dep de garnalen droog met keukenpapier. Laat een beetje olie goed heet worden in een koekenpan of wok. Bak de garnalen tot ze roze kleuren. (absoluut niet langer anders worden ze taai). Haal ze daarna direct uit de pan.
- Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking (als je ze eerst breekt kun je ze later makkelijker door de salade mengen). Spoel ze na het afgieten direct af met koud water.
- Snij de mango en de avocado in blokjes.
- Meng de noedels met de garnalen, spinazie, mango, avocado en met de asperges en dressing.
- Eet smakelijk.